Social return gaat om het creëren, werven en behouden van werkgelegenheid en/of leerwerkplekken. Het is een middel om ervoor te zorgen dat elke inwoner kan meedoen aan onze samenleving. Social return wordt bij alle inkoop en aanbesteding meegenomen.
Hoe werkt social return?
De gemeente vraagt aan elke opdrachtnemer om een bepaald deel van de opdrachtwaarde te bestemmen voor werkgelegenheid en/of leerwerkplekken. Als eis nemen we in aanbestedingsdocumenten op dat de opdrachtnemer een percentage van de opdrachtwaarde moet gebruiken voor social return. Afhankelijk van de opdracht kan ook gekozen worden voor een andere vorm.
De invulling van social return is altijd maatwerk; het gaat dan ook altijd in overleg tussen Bureau SROI van de gemeente Venray en het bedrijf. De keuzevrijheid van het bedrijf staat hierbij centraal. Op een creatieve manier bekijken we hoe social return het beste kan worden ingevuld binnen de bedrijfsvoering.
Social return in de praktijk
De gemeente Venray heeft de afgelopen jaren diverse kandidaten via het social return traject succesvol bij een werkgever geplaatst. 2 voorbeelden hiervan zijn Linnith en John.
Linnith werkt nu al anderhalf jaar bij Kindcentrum ’t Nest op KC Eigenwijs in Oirlo, na ruim vijf jaar in de bijstand te hebben gezeten. Voor ’t Nest was Linnith in 2019 de eerste kandidaat die vanuit het social return-traject werd aangenomen.
Infrascoop voert al jaren verschillende grond-, weg- en waterbouwwerkzaamheden uit voor de gemeente Venray. Toen Evelien Cloostermans (P&O functionaris bij Infrascoop) gevraagd werd om John (45 jaar) te werk te stellen, was haar antwoord "Iedereen verdient een tweede kans". John verblijft in de Rooyse Wissel, het forensisch psychiatrisch centrum in Oostrum en zit daar in de afrondende fase van zijn behandeltraject. “Het is de bedoeling dat ik straks meer op mezelf ga wonen en met mijn vriendin aan een toekomst kan bouwen”, aldus John.
Benieuwd naar het volledige verhaal van Linnith en John? Klik op deze link om verder te lezen.
Neem voor meer informatie over social return contact op met het Leerwerkloket