Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Artikel

Investeer in de kennis en ontwikkeling van je vakmensen

Totaalinstallateur Lomans met vestigingen in Capelle aan den IJssel en Amersfoort bestaat al ruim honderd jaar. Hun motto ‘Goed, voor elkaar’ slaat niet alleen op hun werkwijze, vooral ook op het personeel. Volgens adviseur Personeel en Organisatie, Inge Appelmelk, kun je vakmensen aan je binden door langdurig te investeren in kennis en het talent van jong en oud. Zeker in deze tijd: “Kijk vooruit.”

Op de vraag hoe lang Lomans al erkend leerbedrijf is, weet Inge eigenlijk geen antwoord te geven: “We zijn al sinds het bestaan van Lomans bezig met opleiding en ontwikkeling van huidige en nieuwe medewerkers. Leren op de werkvloer zit in ons DNA.” Het bedrijf, gevestigd in Amersfoort en Capelle aan den IJssel, richt zich op vele facetten binnen de installatietechniek. Binnen de branche zijn ontzettend veel mensen nodig, en dat zien ze bij Lomans. Naast jongeren zijn zijinstromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarom meer dan welkom.

Maatwerk

Net als het goed kunnen uitvoeren van installatiewerkzaamheden vereist het opleiden van personeel maatwerk. “Bij Lomans kan het personeel zich ontwikkelen en specialiseren in de richting van hun wens, daartoe bieden we veel een-op-een begeleiding”, licht Inge toe. “We kijken altijd naar waar ieders voorkeuren en ambities liggen en we leiden branchebreed op. Overál zijn technici namelijk hard nodig.”

Bij de eigen in-huisopleiding Lomans Academy in Amersfoort krijgen de ‘jongens’ hun theorie. “Iedere woensdag rijden we met een bus vanuit Lomans Capelle naar Amersfoort voor de theorielessen, die worden gegeven door docenten van MBO Amersfoort. We geloven dat we met onze Academy meer grip hebben op de ontwikkeling van de student in een bepaald traject. Zo kunnen we bijsturen waar nodig en creëren we betrokkenheid van onze medewerkers.” De overige vier dagen staan in het teken van leren op de werkvloer.

Zijinstromers

De laatste tijd is de roep om geschoolde technici groot, dat merken ze ook bij Lomans. “We zien dat de interesse vanuit jong talent de afgelopen jaren is afgenomen. Bovendien weet niet iedere zestienjarige al zeker wat die wil met de rest van diens carrière”, licht Inge toe. Dat het bedrijf openstaat voor volwassenen is daarom geen verrassing: “Binnen onze Academy vind je niet alleen jongens van zestien, maar ook volwassenen met diverse leeftijden, een mooie mix en dynamiek binnen de groep van onze studenten. Mooie voorbeelden van zijinstroom: een ex-politieman en een ex-fotograaf die bij ons zijn gestart in de Lomans Academy. Bij zo’n carrièreswitch laat je heel wat achter; we zien dat die volwassenen ontzettend gemotiveerd zijn om de overstap te maken naar de techniek”, vertelt Inge enthousiast.

Extra ondersteuning bieden

Ook aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond biedt Lomans kansen. “Onlangs hebben we meerdere nieuwe collega’s met een niet-Nederlandse achtergrond laten starten binnen de Lomans Academy. Omdat je met technische werkzaamheden veel te maken krijgt met risico’s en specialistisch werk, is taalbeheersing ontzettend belangrijk. Als we bij onze collega’s zien dat zij moeite hebben met de Nederlandse taal, dan organiseren wij taallessen voor hen, zodat zij goed mee kunnen draaien op de werkvloer en in de lessen. Bovendien zorgen de collega’s onderling voor taalontwikkeling. Op de werkvloer gaat dat het snelst.”

Personeel vasthouden

SBB kan uw leerbedrijven ontzorgen door te kijken naar de leer- en ontwikkelmogelijkheden op de werkvloer. “Onze adviseur van SBB komt regelmatig langs om te kijken naar de huidige erkenningen en de uitbreiding ervan. Daarnaast hebben onze praktijkopleiders trainingen en workshops bij SBB gevolgd om personeel goed te kunnen begeleiden.” Bij Lomans lopen nu ruim vijftig studenten rond in de bol en bbl. Hoe houd je die mensen vast? “Bij investeren in nieuw talent hoort een langetermijngedachte, kijk vooruit”, stelt Inge. “Besteed aandacht aan bijscholing en zorg voor voldoende begeleiding. De waardering vanuit de medewerkers komt dan vanzelf …”

Wilt u meer informatie over leren op de werkvloer of omscholing en bijscholing? Neem contact op met het Leerwerkloket