Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Artikel

Schouders onder taalontwikkeling internationale medewerkers

10.000 Internationale werknemers (arbeidsmigranten) de Nederlandse taal leren, als basis voor sociale integratie. Dat is de gedachte achter het 10.000 Talenproject. 26 oktober kwamen werkgevers, belangenorganisaties, overheden en taalaanbieders bijeen voor de officiële kick-off van het project; een eerste stap naar een betere sociale integratie van internationale medewerkers die zich in onze regio willen vestigen.

10.000 Talenproject

De Noord-Limburgse economie is in grote mate afhankelijk van de arbeidscapaciteit van internationale medewerkers. Tijdens seizoenspieken werken ongeveer 40.000 internationale werknemers in de regio. Van oudsher zijn het voornamelijk werkgevers in de agro-sector en de maakindustrie die gebruikmaken van deze poule aan medewerkers, maar ook in de logistiek, de horeca en steeds vaker ook de zorg wordt een beroep gedaan op internationale medewerkers. Een groot deel keert na een periode van werk weer terug naar het thuisland; ongeveer 10.000 internationale werknemers kiezen ervoor om zich permanent in de regio te vestigen. Op deze groep richt het 10.000 Talenproject zich.

“In de regio vinden we het belangrijk dat deze groep nieuwe inwoners zo snel en zo goed mogelijk integreert”, vertelt Roy Bouten, wethouder van Horst aan de Maas en initiatiefnemer van het 10.000 Talenproject. “Taal is immers de basis voor sociale integratie. Mensen die de Nederlandse taal spreken, kunnen een praatje maken met de buren, zetten zich sneller in als vrijwilliger bij een lokale vereniging en kunnen zich beter redden in een winkel, bij de huisarts of in het contact met de gemeente.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Uitgangspunt van het 10.000 Talenproject is dat niet alleen de overheid, maar vooral ook werkgevers een belangrijke verantwoordelijkheid hebben en mee investeren in de taalontwikkeling van internationale medewerkers.  Het initiatief ligt bij de werkgever, waarbij de overheid mee financiert. Co-financiering dus. Er zijn verschillende ‘potjes’ die werkgevers kunnen aanspreken. Om werkgevers te helpen bij het organiseren en financieren van taalonderwijs, zijn het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg en het Leerwerkloket Noord-Limburg betrokken. Accountmanagers van deze organisaties inventariseren de behoeften van werkgevers, brengen ze in contact met taalaanbieders en helpen bij het verwerven van subsidies.

Kick-off 26 oktober

Op donderdag 26 oktober kwamen werkgevers, overheden, belangenorganisaties en taalaanbieders bij elkaar voor de officiële kick-off van het 10.000 Talenproject. Na een lezing van Prof. Dr. Maurice de Greef over de meerwaarde van taalontwikkeling; iemand die de taal spreekt heeft een hogere arbeidsproductiviteit, is minder vaak ziek en kan beter meedoen in de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. En dat zijn maar een paar voordelen. Daarna volgde een panelgesprek en tenslotte tekenden de aanwezigen een convenant waarmee ze zich committeren aan de ambities van het 10.000 Talenproject.

Werken bij jou internationale medewerkers en wil je weten wat de mogelijkheden zijn van taalontwikkeling? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder, brengen je in contact met taalaanbieders en vertellen je meer over de financieringsmogelijkheden.

Afbeelding
spreker 10.000 talenproject
Afbeelding
panel 10.000 talenproject