Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Leren naast een baan

Er zijn verschillende manieren waarop je werken en leren kunt combineren. Het verschil tussen deze vormen heeft te maken met de verhouding tussen leren op school en werken.

Werken en leren onderdeel van de studie

Het mbo (BBL) en hbo (duaal) bieden voltijd opleidingen waarin werk en studie samen het studieprogramma vormen. Je wordt beoordeeld op werkzaamheden en studieopdrachten die je uitvoert op je werk. Het gaat om voltijd opleidingen, vanwege de studiebelasting van zowel school als werk.

Studeren naast een baan

Deeltijd opleiding

Je kiest voor een deeltijd opleiding wanneer je bij wilt leren. De opleiding is deeltijd omdat de studie over een langere tijd is verspreid. Hierdoor heb je meer tijd over om naast je studie te werken. Je werk is geen onderdeel van de opleiding.

Voltijd opleiding

Je kunt een opleiding voltijd volgen, maar op een langzamer tempo. Je kiest er dan bewust voor om bepaalde vakken later in te halen, zodat je meer tijd hebt om naast je opleiding te werken. Het is afhankelijk van de school of deze vorm wordt toegestaan.

Afstandsonderwijs

Door een opleiding te volgen via digitaal onderwijs (E-learning) of de Open Universiteit kun je zelf je tijd indelen en zelfstandig thuis studeren.

Cursussen

Het is mogelijk om naast je werk cursussen of onderdelen van een bepaalde opleiding te volgen. Een cursus is vaak thuis te volgen.

Interne opleiding

Sommige bedrijven bieden hun werknemers opleidingen of scholing aan. Deze kunnen zelfs verplicht zijn, zoals veiligheidsdiploma’s. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden kunnen mogelijk gebruik maken van subsidies en fiscale voordelen.

Werkervaringsplek

Een werkervaringsplek is een tijdelijk volwaardige baan in jouw sector voor net afgestudeerde zonder werkervaring. Ben je tussen de 18 en 27 jaar dan kun je mogelijk beroep doen op de Startersbeurs. Een traineeship is een werkervaringsplek met een opleidingsonderdeel.

Advies

Wil je persoonlijk advies, neem contact op met ons Leerwerkloket.

Handige links