Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Ervaringscertificaat (EVC)

Heb je tijdens je werk, vrijwilligerswerk, stage of hobby veel ervaring opgedaan die je graag zou willen vastleggen in een diploma? Dit is mogelijk in een Ervaringscertificaat (EVC) of een Ervaringsprofiel (EVP). Hiermee kun je het niveau van je kennis aantonen.

Laat zien wat je in huis hebt!

Leren doe je niet alleen door het volgen van een opleiding, maar ook in je dagelijkse werkomgeving en in je vrije tijd. Bijvoorbeeld tijdens vrijwilligerswerk of het uitoefenen van je hobby’s. Deze kennis en kunde, kun je vastleggen in een Ervaringscertificaat (EVC) of een Ervaringsprofiel (EVP).

Traject

Tijdens een traject voor de Erkenning van Verworven Competenties maak je een portfolio als bewijsstukken van je kennis en vaardigheden. Denk hierbij aan referenties, verslagen van beoordelingsgesprekken, (deel)certificaten van cursussen, enzovoort. Het portfolio wordt ten opzichte van een landelijk erkende beroepsstandaard beoordeeld door een EVC-aanbieder. Beoordeeld wordt of je vaardig genoeg bent voor het beroep.

Een andere mogelijkheid om je kennis en ervaring in kaart te brengen is het Ervaringsprofiel (EVP). Een EVP is te vergelijken met het eerste deel van een EVC-traject.

Traject Doel Beoordeling op basis van Resultaat Duur Kosten
Ervaringscertificaat (EVC) Erkenning van kennis en vaardigheden Portfolio, (praktijk)toets, criterium gericht interview
  • Bewijs van het niveau van jouw kennis
  • Tonen wat je waard bent aan (toekomstige) werkgever
  • Mogelijk vrijstellingen voor een studie
± 3 maanden €700 - €1500*
Ervaringsprofiel (EVP) Herkenning van kennis en vaardigheden Geen officiële beoordeling
  • Kennis en vaardigheden in kaart gebracht
  • Zelfinzicht
  • Basis voor Ervaringscertificaat
± 2 maanden €300 - €700

* Als je het zelf betaalt, kun je het bedrag aftrekken van de belasting als scholingskosten.

Advies

Wil je persoonlijk advies over de EVC-procedure, neem contact op met het Leerwerkloket


Handige links: