Wil je van baan veranderen bij je huidige werkgever of bij een ander bedrijf, misschien zelfs naar een andere sector? Kun je geen baan vinden omdat er geen of weinig vacatures (meer) zijn in je huidige werkveld? Misschien is een leerbaan dan iets voor jou!
Met een leerbaan combineer je een (nieuwe) baan met praktijkleren in het mbo én ontvang je inkomen. Afhankelijk van de gekozen vorm van praktijkleren ontvang je een inkomen van de werkgever of behoudt je je uitkering.
De voordelen van leren in de praktijk
- Je kiest zelf de manier van opleiden die het beste bij jou past. Uiteraard afhankelijk van je ervaring en vooropleiding.
- Je ontvangt een passend en erkend mbo-bewijsstuk. Zo bouw je verder aan je loopbaan.
- Je wordt opgeleid voor een ander beroep waarmee je meer kans hebt op een baan.
Verschillende opleidingsmogelijkheden
Mbo-diploma
Je volgt een volledige mbo-opleiding die je afsluit met een examen en ontvangt een mbo-diploma. De opleiding bestaat uit leren op de werkvloer, beroepsgerichte vakken en algemene vakken zoals taal en rekenen. Mogelijk krijg je vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's.
Mbo-certificaat
Een andere mogelijkheid is het volgen van een vastgesteld deel van een mbo-opleiding. Je krijgt les in beroepsgerichte vakken en leert op de werkvloer. Na het examen ontvang je een mbo-certificaat.
Mbo-Praktijkverklaring
Als een mbo-diploma of certificaat nu niet haalbaar is, kun je een praktijkverklaring behalen. Hiervoor volg je een praktijkdeel van de mbo-opleiding. Aanvullen met lessen en examens kan, maar is niet noodzakelijk. De praktijkverklaring is een mooie opstap naar een baan en kan een eerste stap zijn naar verder leren om een mbo-certificaat of diploma te behalen.
Vier niveaus in het mbo
Kosten van de opleiding
Een opleiding voor een diploma via bol of bbl wordt betaald door het ministerie van OCW als je deze volgt bij een ROC, AOC of vakinstelling. Zelf betaal je wettelijk les- en cursusgeld. Soms neemt de werkgever of uitkerende instantie deze kosten voor hun rekening. De werkgever kan onder voorwaarden subsidie krijgen voor het bieden van een leerbaan.
Kies je voor het behalen van een diploma, mbo-certificaat of een praktijkverklaring via de derde leerweg, dan betaalt de werkgever, de uitkerende instantie of jijzelf, afhankelijk van jouw situatie. De onderwijsinstelling bepaalt de hoogte van de opleidingskosten. De werkgever kan onder voorwaarden subsidie krijgen voor het bieden van een leerbaan.
Persoonlijk advies
Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij de keuze van de juiste scholing en/of inzicht in de financieringsmogelijkheden van jouw opleiding.
- Zoek je een baan of ben je bang je baan kwijt te raken? Dan helpt een adviseur van het regionale mobiliteitsteam je graag bij het maken van een keuze.
- Of maak een afspraak met ‘van werk-naar-werkbegeleiding’ - FNV Werkt of het Leerwerkloket
- Nieuwsgierig wat voor leerbanen er zijn bij jou in de buurt? Kijk dan op leerbanenmarkt.nl