Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Artikel

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Werkenden en werkzoekenden kunnen 1 keer per jaar STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie is bedoeld voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Afbeelding
Animatie over STAP-budget

STAP-budget aanvragen

U kunt STAP-budget zelf aanvragen. Er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • u bent 18 jaar of ouder
  • u ontvangt nog geen AOW 
  • u heeft dit kalenderjaar nog geen STAP-budget ontvangen
  • u bent volksverzekerd (U bent volksverzekerd als u in de afgelopen 24 maanden minstens zes maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? De periode van zes maanden wordt geteld vanaf drie maanden voor de maand waarin u STAP budget heeft aangevraagd.)
  • de training, cursus of opleiding die u wilt volgen moet in het STAP-scholingsregister staan. 

Let op: Voor de aanvraagperiodes van september en november 2023 komen alleen OCW-erkende scholingen in aanmerking voor STAP-budget. Welke dat zijn, vindt u eenvoudig op de website Leeroverzicht.nl of informeer bij uw opleider of uw gewenste scholing in aanmerking komt voor de resterende aanvraagperiodes in 2023:

  • 18 september 2023 t/m 14 november 2023
  • 15 november 2023 t/m 31 december 2023

Komt uw scholing in aanmerking? Schrijf u dan in bij de opleider. U krijgt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. U heeft dit nodig om STAP-budget aan te vragen. Heeft u nog geen STAP-aanmeldingsbewijs? Neem dan contact op met uw opleider.

U kunt het stappenplan gebruiken om te kijken of u STAP-budget kunt aanvragen. Ook ziet u in het stappenplan hoe u STAP-budget kunt aanvragen en wat u daarvoor nodig heeft. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.

De STAP-regeling stopt in 2024.

Kijk voor verdere informatie en het aanvragen van het STAP-Budget op deze websites:

stapuwv

Rijksoverheid

Video uitleg aanvraag STAP-budget