Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Artikel

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Afbeelding
Animatie over STAP-budget

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Het STAP-budget is een nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om  scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds die datum is dat niet meer mogelijk. Met het geld uit het STAP-budget kunt u een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat u als werkende of werkzoekende kunt beslissen over uw ontwikkeling tijdens uw loopbaan. Zo heeft u meer kansen om uw baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. 

STAP-budget aanvragen

U kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als u een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. Voor 2022 zijn de aanvraagperiodes:

 • 1 maart 2022 t/m 1 mei 2022
 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget:

 • u bent 18 jaar of ouder
 • u ontvangt nog geen AOW 
 • u heeft dit kalenderjaar nog geen STAP-budget ontvangen
 • u bent volksverzekerd (U bent volksverzekerd als u in de afgelopen 24 maanden minstens zes maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? De periode van zes maanden wordt geteld vanaf drie maanden voor de maand waarin u STAP budget heeft aangevraagd.)
 • de training, cursus of opleiding moet in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. 
 • de aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding ingediend te worden.

Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Stap ontwikkeladvies

Heeft u een opleiding van maximaal MBO2-niveau afgerond, en bent u op zoek naar een geschikte opleiding? Dan kunt u gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Als u ook echt een opleiding gaat volgen, dan kunt u daarvoor mogelijk gebruik maken van het STAP-budget. Dat betekent dat u maximaal € 1000 per jaar kunt aanvragen om die opleiding te doen.

U kunt zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen: sinds 1 april 2022 kunnen loopbaanadviseurs deelnemers registreren die bij hen een ontwikkeladviestraject gaan volgen.

Kijk voor verdere informatie en het aanvragen van het STAP-Budget op deze websites:

stapuwv

Rijksoverheid

Video uitleg aanvraag STAP-budget