Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. Werknemers en werkzoekende moeten zichzelf continu blijven ontwikkelen en werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Investeren in kennis is noodzakelijk om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te houden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Aan de slag

Op deze pagina vind je informatie over verschillende sectoren en beroepsgroepen. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.
Afbeelding
Kiezen
Wil jij beter worden in het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Of handiger worden met de computer? Dan kan je gebruik maken van gratis (online) aanbod.
Afbeelding
doe meer met taal
Overweeg jij een carrière als leraar in het onderwijs? Of wil jij binnen het onderwijs doorgroeien of een overstap maken naar een andere sector? Het Onderwijsloket beantwoordt gratis al je vragen.
Afbeelding
Logo Onderwijsloket
Je weet welk beroep je interessant vindt. Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt? Kun je werk vinden in dit beroep?  
Afbeelding
Werkgevers man in gesprek met sollicitant
Met het dashboard Skills geven UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) inzicht in de taken en soft skills (gedragsvaardigheden en persoonlijkheidskenmerken) die bij mbo-beroepen horen. Het dashboard laat ook zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlap hebben met skills van kansrijke- en overstapberoepen.
Afbeelding
3 lampen tekst skills
Wil je van baan veranderen bij je huidige werkgever of bij een ander bedrijf, misschien zelfs naar een andere sector? Kun je geen baan vinden omdat er geen of weinig vacatures (meer) zijn in je huidige werkveld? Misschien is een leerbaan dan iets voor jou!
Afbeelding
diploma,certificaat
Mensen die na 12 maart 2020 hun baan zijn verloren of dreigen kwijt te raken kunnen terecht bij de 35 regionale mobiliteitsteams. 
Afbeelding
RMT logo groen
Wil je weten wat het Leerwerkloket voor jou kan betekenen? Bekijk dan deze animatie.
Afbeelding
Animatie Leerwerkloket
Je wilt de overstap maken naar een ander beroep. Waar moet je op letten? Volg de checklist carrièreswitch.
Afbeelding
sneakers keuzes maken
Er is een gigantische vraag naar medewerkers in de maakindustrie, installatie- en elektrotechniek. Om hier een impuls aan te geven heeft het Werkgeversservicepunt Noord-Limburg OntdekTECH ontwikkeld.
Afbeelding
OntdekTECH
Het Leerwerkloket kan je helpen bij het vinden van een leerbaan. We geven je ook een aantal sites waar je zelf al kunt kijken.
Afbeelding
lachende man en vrouw in gele hesjes
Ben je aan het werk zonder diploma? Dan kun je alsnog een startkwalificatie behalen om je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Wanneer je al hebt gewerkt, is het mogelijk om op basis van je inmiddels verworven ervaring vrijstellingen te krijgen voor de opleiding.
Afbeelding
Vier mensen aan het werk op de bouw
Wil je in Nederland werken of een opleiding volgen en heb je een buitenlands diploma? Dan kan je bij het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW) een diplomawaardering aanvragen.
Afbeelding
diploma
Heb je tijdens je werk, vrijwilligerswerk, stage of hobby veel ervaring opgedaan die je graag zou willen vastleggen in een diploma? Dit is mogelijk in een Ervaringscertificaat (EVC) of een Ervaringsprofiel (EVP). Hiermee kun je het niveau van je kennis aantonen.
Afbeelding
Ervaringscertificaat
Vind je het lastig om met de computer te werken? Heb je moeite met lezen en schrijven? Je bent niet de enige. 1 op de 9 volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Op internet kun je zelfstandig oefenen om je te verbeteren in taal, rekenen en het werken met de computer.
Afbeelding
Letters
Wil je ervaring opdoen? Denk aan vrijwilligerswerk, een stage of het vergroten van je netwerk om ervaringen op te doen en te delen.
Afbeelding
Afbeelding groep werkende mensen
Het Nederlands onderwijssysteem kent verschillende richtingen en niveaus, zoals het basis onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.   
Afbeelding
Onderwijssysteem Nederland
Bij het vinden van een baan kun je beroepskeuzetesten doen om je te helpen ontdekken wat bij je past en uit te zoeken hoe jouw ideale baan eruit ziet. 
Afbeelding
wegwijzer met vragen erop
Leren naast een baan kun je op verschillende manieren combineren: deeltijd, duaal, een cursus, afstandsonderwijs, cursussen, een interne opleiding, een werkervaringsplek. 
Afbeelding
Man die administratie doet
De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten stimuleren werkend leren met financiële regelingen. De financiële regelingen voor werkzoekenden, werknemers en scholieren vind je hier.   
Afbeelding
Spaarpot